Schoolregels Montaigne Lyceum
Leerlingen en docenten van het Montaigne Lyceum bepalen samen het leefklimaat op school. Wij hechten waarde aan een plezierige sfeer, waarin respect voor anderen zichtbaar is. Wij verwachten van onze leerlingen dat zij bijdragen aan een vriendelijke, veilige en nette omgeving.
Algemene regels
- Iedereen gaat met respect om met elkaar en met elkaars spullen.
- Op onze school wordt niet gepest en grof taalgebruik is niet toegestaan.
- Fysiek of verbaal geweld wordt niet geaccepteerd.
- We spreken elkaar aan op gedrag: zowel positief (complimenten) als negatief (aanwijzingen).
- Iedereen zorgt ervoor, dat het gebouw, het schoolplein en het meubilair netjes blijven.
- Omwonenden ondervinden zo weinig mogelijk overlast van de school, daarom verblijven de leerlingen tijdens de schooltijden op het schoolterrein, op het voetbalveldje of de skatebaan.
- Wij houden pauze in de daarvoor aangewezen pauzeruimtes. De pauzeruimtes zijn de enige ruimtes in het gebouw waar je mag eten en drinken. Afval gaat vanzelfsprekend in de prullenbak. Kauwgom is niet toegestaan.
- Jassen worden in de locker gelegd of aan een kapstok gehangen. Leerlingen wordt aangeraden waardevolle spullen in hun locker op te bergen.
- Op school dragen we kleding die niet aanstootgevend is maar wel passend is bij de schoolsituatie.
- In de leer- en werkdomeinen dragen de leerlingen geen hoofdbedekking (pet, capuchon e.d.). Uitzondering hierop is het dragen van hoofddeksels uit religieuze overtuiging. Kleding mag nooit de communicatie belemmeren en de veiligheid van de leerling gaat altijd voor. Dit betekent, dat een hoofddeksel tijdens practicumlessen en LO niet toegestaan is. Wanneer een leerling gebruik wil maken van het recht op uitzondering, dan dienen de ouders hiervoor schriftelijk een verzoek in te dienen bij de rector.
- Tijdens het sporten dragen wij door de school voorgeschreven universele sportkleding. Deze wordt door de school collectief ingekocht en de kosten worden doorberekend aan de ouders.
- Vanaf schooljaar 2024-2025 zijn de mobiele telefoons en oortjes/koptelefoons niet meer toegestaan in de school. Dit geldt voor alle momenten van de dag: tijdens lessen, pauzes, tussenuren, voor en na de les en tijdens activiteiten.
- Een leerling zorgt er voor dat zijn schoolspullen altijd in orde zijn.
- Fotograferen en/of filmen in het gebouw en op het terrein is niet toegestaan, tenzij een docent daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.
- Alle leerlingen parkeren hun fiets op het schoolterrein op de daarvoor beschikbare plekken.
- Het Montaigne Lyceum is een rookvrije school. In de gebouwen en op het terrein van de school mag niet worden gerookt.
- De lockers zijn eigendom van de school. De schoolleiding behoudt zich het recht voor om preventief lockers te controleren.
Deze schoolafspraken kunnen door de schoolleiding van overeenkomstige toepassing worden verklaard als er sprake is van een overtreding door een leerling buiten het schoolterrein en/of buiten schooltijden als daarbij het schoolbelang in het geding is.
Lestijden
- De leerlingen zijn op tijd aanwezig en volgen alle (bij)lessen en school-activiteiten.
- De leerlingen gaan de lesruimte pas in als er een docent bij is.
- Leerlingen mogen na het einde van hun lesdag tot 16.45 uur in de aula verblijven als zij geen overlast veroorzaken. Het is niet toegestaan dat leerlingen na lestijd elders in het gebouw verblijven, behalve als daar door school toestemming voor gegeven is.
- Na 17.00 uur is de school voor leerlingen gesloten tenzij er persoonlijke afspraken zijn.
Uitvallen van lessen
- Het Montaigne Lyceum streeft naar zo weinig mogelijk lesuitval. Daarom laten we bij absentie van docenten zoveel mogelijk lessen opvangen door een andere docent. Deze kan de leerlingen dan verder laten werken met de studiewijzer.
- In een enkel geval zal er voor leerlingen een alternatief rooster gemaakt worden (bijvoorbeeld een verkort lesrooster).
- Wanneer leerlingen onverwacht het eerste lesuur vrij hebben, kunnen zij dit via Magister in hun rooster zien.
Afwezigheid
- Absenties in verband met ziekte moeten iedere dag dat de leerling ziek is worden doorgegeven. U doet dit via de Magisterweb app of door tussen 08.00 uur en 08.15 uur te bellen met de school: 015-3619140.
- Als een leerling van tevoren weet dat hij een of meerdere lessen moet verzuimen, moeten de ouders dit schriftelijk aanvragen bij de afdelingsleider. Het formulier kort lesverzuim kunt u hier downloaden. De leerling moet dit formulier inleveren bij de afdelingsleider.
- Verzoeken voor verzuim voor één dag (of meer) dienen met eventuele stukken ingediend te worden bij de conrector. Die tekent voor akkoord of stuurt het met zijn advies door naar de rector voor verdere afhandeling. Van de beslissing wordt u via de mail op de hoogte gesteld. Het formulier kunt u hier downloaden.
- Download de richtlijnen voor verlof van de afdeling leerplicht.
- Wanneer een leerling een proefwerk mist, dan maakt de leerling de eerste les na het gemiste proefwerk direct een afspraak met de docent over het inhalen.
Let op: voor examenonderdelen gelden de regels uit het Examenreglement. - Als een leerling het schoolgebouw voortijdig verlaat, bijvoorbeeld door ziekte, dan meldt de leerling zich bij de conrector van zijn/haar leerjaar.
- Als een leerling niet aan de gymnastieklessen mag deelnemen, moet de leerling van tevoren bij de docent een door de ouders/verzorgers ondertekend briefje inleveren met het verzoek dat de leerling niet mee hoeft te doen. De leerling is wel verplicht zich iedere gymnastiekles bij de docent lichamelijke opvoeding te melden. Wanneer er sprake is van een langdurige blessure kan daarvoor alleen in overleg met de docent en de conrector een andere afspraak worden gemaakt.
- Bij ongeoorloofd verzuim (spijbelen) neemt de conrector contact op met de ouders/verzorgers. Tevens wordt herhaald verzuim gemeld bij de leerplichtambtenaar van de gemeente waar de leerling woont.
Te laat komen
Als een leerling te laat komt, meldt hij zich bij de receptie en haalt hij voordat hij naar de les gaat eerst een ‘Te laat’-briefje. Vervolgens gaat de leerling naar de les. Is de leerling later dan 20 minuten na aanvang van de les dan is hij absent en moet het lesuur ingehaald worden.
Er worden disciplinaire maatregelen genomen bij ongeoorloofd te laat komen en ongeoorloofd verzuim. Deze lopen op in zwaarte naarmate dit vaker voorkomt.
Door de afdelingen Leerplicht van de gemeenten zijn met de scholen afspraken gemaakt hoe te handelen bij veelvuldig ongeoorloofd verzuim c.q. te laat komen. Dit om het veelvuldig te laat komen of verzuim terug te dringen.
De volgende afspraken zijn gemaakt
- Bij 4x ongeoorloofd te laat/ongeoorloofd absent of meer: de leerling moet zich de volgende dag om 7.45 uur melden in domein 020 en heeft een gesprek met de mentor.
- Bij 8x ongeoorloofd te laat/ongeoorloofd absent: ouders worden uitgenodigd voor een gesprek met de mentor waarin afspraken worden gemaakt. De leerling wordt besproken in het zorgteam. De school doet eventueel een signaalmelding naar Leerplicht.
- Vanaf 12x ongeoorloofd te laat/ongeoorloofd absent: bericht naar ouders. Het dossier wordt overgedragen aan de afdeling Leerplicht van de gemeente. De leerplichtambtenaar treedt in contact met leerling en ouders/verzorgers en legt een straf op. Dit kan een berisping zijn (mondeling of schriftelijk), een boete of een Haltstraf.
Uit de klas sturen
Als een leerling uit de klas wordt gestuurd, verlaat hij direct het lokaal en meldt zich bij de coördinator of bij de conrector. Als de coördinator afwezig is, gaat de leerling naar de mentor. Uit de klas sturen wordt als een zware maatregel beschouwd.
Een leerling die uit de klas gestuurd is, heeft nog dezelfde dag een gesprek met de betrokken docent om het voorval uit te praten en herhaling te voorkomen. De docent legt, indien van toepassing, in overleg met de afdelingsleider een passende sanctie op.
Het uitsturen wordt genoteerd in Magister. De mentor houdt in de gaten of dit vaker voorkomt.
Regels tijdens schoolfeesten
- De schoolfeesten beginnen om 20.00 uur en eindigen om 0.00 uur stipt. Uitzondering is het brugklasfeest, dat eindigt om 23.00 uur.
- De deuren zijn een half uur open. Dat wil zeggen dat de leerlingen tussen acht en half negen naar binnen kunnen. Een half uur voor het eind van het schoolfeest gaan de deuren weer open.
- Er wordt geen alcohol geschonken. Omdat de school en het schoolterrein rookvrij zijn, wordt er natuurlijk niet gerookt.
- De feesten zijn voor school en daarom zijn introducés in principe niet toegestaan. Als we hier een uitzondering op maken, dan staat dit vermeld.
- Als leerlingen besluiten om eerder het schoolfeest verlaten, geldt het principe: ‘weg is weg’. Dit betekent dat de leerling die het gebouw verlaat niet bij de school of bij de feestlocatie mag blijven hangen en ook niet een tweede keer naar binnen mag.
- Veel kinderen worden door ouders opgehaald van het schoolfeest. Haal uw kind niet later dan 0.00 uur op, zodat kinderen niet lang laat buiten staan.
De school is verantwoordelijk voor het goed verlopen van het schoolfeest. Leerlingen die zich niet aan de regels houden, kunnen niet op het feest blijven. In een dergelijk geval bellen wij altijd met de ouders om de leerling op te halen.
Waar de school niet verantwoordelijk voor is
Sommige leerlingen vertellen thuis dat ze naar het schoolfeest gaan, maar gaan dan ergens anders naartoe. Ook zijn er leerlingen die wel op het schoolfeest komen, maar na korte tijd weggaan om met hun vrienden een feestje te bouwen. Uiteraard kan de school hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen. Bij vragen hierover kunt u terecht bij de mentor, coach of conrector van uw kind.