Een school goed en veilig maken doe je samen. Daar heb je leerlingen bij nodig, alle medewerkers natuurlijk en zeker ook de ouders van de leerlingen. Om deze betrokkenheid vorm te geven, werken wij met verschillende raden, waarvan sommigen ook wettelijk verplicht zijn.
- De leerlingenraad is er voor alle leerlingen van onze school.
- De medezeggenschapsraad is een formeel orgaan dat met de directie van de school overlegt over beleidszaken.
Om verder op de hoogte te blijven van de mening en de inzichten van leerlingen, medewerkers en ouders worden regelmatig tevredenheidsenquêtes gehouden. Met de uitslag daarvan gaat de school weer aan de slag. Zo worden we steeds een beetje beter.
De leerlingenraad is er voor alle leerlingen van onze school. Zijn er problemen? Dan bespreekt de leerlingenraad dit met de schoolleiding en zoekt naar een oplossing.
Heb je een opmerking en/of probleem, en denk je dat de leerlingenraad je kan helpen? Stuur ons dan een mail.
Leden van de leerlingenraad
- Ségolène, Hannah, Mimi, Jamie, Zoë, Arjun, Daan, Melle, Heide, Lennard.
Rondje Montaigne: ons vlog over de leerlingenraad
Leerlingen, medewerkers en ouders zijn vertegenwoordigd in de medezeggenschapsraad (MR). Deze raad bestaat uit twee leerlingen, twee ouders (er is geen aparte ouderraad) en vier personeelsleden.
De directie van het Montaigne Lyceum legt beleidsmaatregelen voor aan de MR, waarbij deze gebruik zal maken van haar advies- of instemmingsrecht. Gespreksonderwerpen zijn onder andere de begroting, de verantwoording van de oudergelden, het veiligheidsplan en de formatie.
De MR is via de mail te bereiken op mr@montaignelyceum.nl
Leden van de MR
- Robert-Jan Wes, voorzitter (docent)
- Kim Doeleman, secretaris (docent)
- Mustapha Melkaoui (docent)
- Pepijn Stokdijk (docent)
- Ségolène Rook (leerling)
- Hannah Tas (leerling)
- Ben Kiekebeld (ouder)
- Saskia Smeets (ouder)
Vergaderdata, agenda’s en verslagen
Vergaderdata
- 23 september 2024
- 26 november 2024
- 28 januari 2025
- 8 april 2025
- 27 mei 2025
- 24 juni 2025
Notulen
In de agenda leest u de onderwerpen die besproken worden op de vergaderingen van de medezeggenschapsraad. Mocht u een verslag van de vergadering willen lezen dan kunt u een bericht sturen naar mr@montaignelyceum.nl.
Jaarverslag
Leerlingenraad
De leerlingenraad 2024
Bovenste rij (v.l.n.r.): Arjun, Stig, Hannah, Ségolène, Mimi
Onderste rij (v.l.n.r.): Melle, Lennard, Daan, Zoë, Heidi
Leerlingenstatuut
Het leerlingstatuut is een overzicht van de rechten en plichten van een leerling. Het leerlingstatuut biedt de mogelijkheid de rechtspositie van leerlingen te verduidelijken en te verbeteren. Het statuut werkt op drie manieren:
- probleemvoorkomend
- probleemoplossend
- willekeur uitsluitend
Het Montaigne Lyceum altijd opzoek naar ouders die graag willen meehelpen met het bouwen aan ons onderwijs. Via de ouder nieuwsbrieven vragen wij geregeld ouders om ons te ondersteunen tijdens verschillende activiteiten. U kunt zichzelf ook aanmelden als vrijwilliger. Als vrijwilliger kunt u helpen in het onderwijs, bij excursies en/of activiteiten. Daarnaast staan wij altijd open voor nieuwe enthousiaste ideeën die ons onderwijs verrijken.
Stuur voor meer informatie een mailtje naar info@montaignelyceum.nl
Wij zetten regelmatig tevredenheidsenquêtes uit onder onze leerlingen, de ouders en ons personeel. Zo houden we goed in de gaten hoe het met de school gaat.
De uitslagen van deze enquêtes bespreken we in de schoolleiding en met de MR en de leerlingenraad (als het over de leerlingen gaat) en samen halen we er een paar verbeterpunten uit. Met die verbeterpunten gaan we dan aan de slag.
Als u het als ouder niet eens bent met een beslissing of met de manier waarop met zaken wordt omgegaan, kunt u gebruik maken van de klachtenregeling. Het eerste aanspreekpunt is de mentor van uw kind. Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met de afdelingsleider. Als laatste optie is er de mogelijkheid om een gesprek aan te vragen bij de rector. Op deze wijze proberen wij er voor te zorgen dat onze beslissingen en werkwijze zorgvuldig zijn en recht doen aan de situatie.Meestal vinden we in goed overleg een oplossing. Een enkele maal lukt dat helaas niet en blijft het verschil van inzicht bestaan.
Een officiële klacht indienen
Komt u er uiteindelijk ook met de rector niet uit of kunt u zich niet neerleggen bij de beslissing van het Montaigne Lyceum? Dan kunt u een klacht indienen bij Lucas Voortgezet Onderwijs Den Haag (LVODH), waar het Montaigne Lyceum onder valt. Bij LVODH is de behandeling daarvan geregeld in een Kader Klachtenregeling.
De klachtenregeling is bedoeld voor individuele gevallen. Tijdens een hoorzitting kunnen alle partijen hun standpunt toelichten. De regiodirecteur of vertrouwenspersoon brengt op basis van dit gesprek een advies uit aan het College van Bestuur. Zo nodig spreekt het College van Bestuur zelf ook nog met de betrokkenen. Daarna neemt het College een beslissing.
U kunt een klacht ook schriftelijk indienen. Dat kan per post naar:
Lucas Onderwijs
t.a.v. de vertrouwenspersoon
Postbus 93231
2509 AE Den Haag
Externe klachtenprocedure
U kunt voor de afhandeling van een klacht ook direct naar de externe klachtencommissie. U kunt hier ook terecht na de interne procedure binnen Lucas Onderwijs en na een eventuele beslissing door het College van Bestuur. Lucas Onderwijs is aangesloten bij twee commissies: de klachtencommissie voor het Katholiek Onderwijs en de landelijke klachtencommissie Protestants Christelijk Onderwijs.
Strafbare feiten
Het personeel van het Montaigne Lyceum is, in afwijking van medewerkers in het openbaar onderwijs, geen ambtenaar en heeft geen aangifteplicht. Wanneer wij constateren dat er in de school een strafbaar feit wordt gepleegd dan dragen wij dit over aan iemand die bevoegd is er kennis van te nemen. Vanzelfsprekend zal het personeelslid eerst de rector en het schoolbestuur op de hoogte stellen. Betreft het een geval van ontucht, dan zal het bestuur of de rector vervolgens contact opnemen met de vertrouwensinspecteur. Als uit dit contact blijkt dat er een redelijk vermoeden van een strafbaar feit bestaat, is het bestuur of de rector verplicht hiervan aangifte te doen.
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersonen zijn de heer D. Rust (d.rust@montaignelyceum.nl) en mevrouw S. de Viet (s.deviet@montaignelyceum.nl).
Contact met de externe vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersonen zijn J. te Raa en N. van der Perk.
Contactpersoon voor de vertrouwenspersonen is M.A. Kors.
U kunt mevrouw Kors bereiken op telefoonnummer 070-3001100 of via de mail.