Op het Montaigne Lyceum bieden we onze leerlingen verbreding én verdieping. Daarom bieden wij verschillende specials aan, naast het reguliere onderwijs.
Cambridge English
Een uitstekende beheersing van de Engelse taal is een groot voordeel bij vervolgstudies en toekomstige banen. Op het vwo en de havo volg je dan ook standaard het Cambridge traject. Als je op het hoogste niveau daarvoor je diploma haalt, kun je je inschrijven bij een universiteit in het buitenland. In de onderbouw is Cambridge English een vast onderdeel van het lesprogramma en in de bovenbouw (havo/vwo) kun je dit kiezen. Naast de klassikale uren zitten de leerlingen op hun eigen niveau in een Cambridge Class, waar zij volledig in de taal worden ondergedompeld. In alle leerjaren wordt uitsluitend Engels gesproken.
Cambridge-diploma
Op het Montaigne Lyceum kun je een Cambridge Advanced Certificate halen. Hiermee kun je direct starten op een Engelstalige vervolgopleiding. Ook een buitenlandse stage wordt hiermee makkelijker. Op weg naar dit hoogste certificaat kun je ook een aantal tussendiploma’s halen.
Studiereis naar York
In de tweede klas maken leerlingen van havo en vwo een tweedaagse reis naar York om daar kennis te maken met de Engelse taal en cultuur. Een geweldige en leerzame ervaring.
Kosten
De lessen Cambridge Engels zijn onderdeel van het gewone lesprogramma en dus kostenloos. Aan de excursies, studentenuitwisseling en het Cambridge-examen zijn wel kosten verbonden. Zie kostenspecificatie leerlingenbijdrage 2024-2025.
Meer informatie
- Stuur een mail naar de heer S. de Fost (docent Engels & Cambridge coördinator)
- Bezoek CambridgeEnglish.org
Anglia English voor mavo-leerlingen
Een goede beheersing van de Engelse taal is een groot voordeel bij vervolgstudies en toekomstige banen. Daarom kunnen mavo-leerlingen die dat willen vanaf de brugklas Anglia English volgen. Zij krijgen dan naast de reguliere lessen een extra uur Anglia English. De leerlingen leren zo goed Engels en kunnen voor dit vak diverse certificaten behalen. Aan het Anglia-examen zijn kosten verbonden.
Alle havo- en vwo-leerlingen op het Montaigne Lyceum krijgen het programma van Cambridge English en kunnen tot en met het hoogste niveau daarvoor ook internationale diploma’s behalen. Cambridge English-examens worden door meer dan 25.000 universiteiten, werkgevers en overheden over de hele wereld erkend. De taaltests Engels kunnen de deuren openen voor hoger onderwijs, de kansen op een baan verbeteren, en ze kunnen je keuzes voor studie of werk uitbreiden.
Rondje Montaigne: ons vlog over wereldtalen op het Montaigne
Versterkt Frans: DELF Junior
Onze school maakt deel uit van het Delf-Scolaire netwerk in Nederland, dat wordt beheerd door het Institut français des Pays-Bas. Het Delf Scolaire examen wordt erkend als een officieel Frans taalexamen voor alle Nederlandse leerlingen die Frans leren.
Ook dit schooljaar daagt het Montaigne Lyceum leerlingen uit om deel te nemen aan het DELF junior programma. Hierbij bieden we leerlingen de mogelijkheid om versterkt talenonderwijs Frans te volgen en een officieel diploma van het Franse Ministerie van Onderwijs te behalen.
Dit diploma is interessant voor leerlingen die zich nu of in een vervolgstudie willen onderscheiden en kan de toekomstige mogelijkheden vergroten.
Meer informatie?
- Stuur een mailtje naar mevrouw M. Stoll (docent Frans)
- download het document ‘Delf-informatie voor ouders en leerlingen’.
Vwo- en havoleerlingen die bèta en techniek leuk vinden, kunnen hier vanaf de brugklas de focus op leggen.
Technisch ontwerpen
Bij het vak ‘Technisch ontwerpen’ leren ze de verschillende stappen van het ontwerpproces. Hoe drijf je bijvoorbeeld een papieren vliegtuig of auto van lego met ballonnen aan? In de tweede en derde klas werken de leerlingen iedere periode aan een grote opdracht, regelmatig van een externe opdrachtgever. Denk aan het bouwen van een brug of het ontwerpen van een website. Samenwerken is hierbij erg belangrijk.
Rondje Montaigne: ons vlog over technisch ontwerpen
Natuur, leven en technologie
In de bovenbouw kunnen de leerlingen kiezen voor het vak Natuur, Leven en Technologie, dat eveneens thematisch en projectmatig georganiseerd is. Een prachtig traject.
Eureka Cup
In 3 vwo nemen de leerlingen deel aan de Eureka Cup. Dé wedstrijd voor technologie en wetenschap. Middelbare scholieren moeten een ontwerp maken om technologische en (natuur)wetenschappelijke vraagstukken op te lossen. Dit doen ze voor een aantal grote bedrijven en organisaties in Nederland. Montaigne doet jaarlijks mee aan deze uitdagende wedstrijd en heeft in 2019-2020 én 2020-2021 gewonnen!
Wiskunde: A, B, C én D
Leerlingen Montaigne uitzonderlijk goed in wiskunde
Op het Montaigne enthousiasmeren we graag leerlingen voor wiskunde en dat lukt uistekend. Zo nemen we jaarlijks deel aan een aantal wiskundewedstrijden, zoals de kangoeroewedstrijd, de wiskunde olympiade, de wiskunde A-lympiade en de wiskunde B-dag. Daar doen heel veel gemotiveerde leerlingen aan mee; ze houden van de uitdaging en concentratie die daarvoor nodig zijn. Met name tijdens wiskundedagen, waar leerlingen gedurende één dag in groepjes aan een wiskundige (modelleer)opdracht werken, presteren onze leerlingen de laatste jaren uitzonderlijk goed.
Op het Montaigne Lyceum bieden wij in de bovenbouw van havo en vwo wiskunde A en wiskunde B aan. Tevens bieden wij in de bovenbouw vwo wiskunde C en wiskunde D aan.
Wiskunde A richt zich op leerlingen in de profielen Natuur en Gezondheid, Economie en Maatschappij en Cultuur en Maatschappij en concentreert zich op kansrekening, statistiek en toegepaste analyse.
Bij wiskunde B ligt de nadruk op analyse en meetkunde; voor leerlingen in de profielen Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid.
Wiskunde C is er alleen voor leerlingen in het profiel Cultuur en Maatschappij. Het heeft veel overeenkomsten met wiskunde A, maar bevat een aantal andere onderdelen zoals logisch redeneren en vorm en ruimte.
Tot slot wiskunde D, dit vak kan alleen gekozen worden, als een leerling wiskunde B heeft gekozen. Het biedt verbreding en verdieping op wiskunde B. Wiskunde D wordt aanbevolen voor leerlingen die overwegen een technische of bèta vervolgopleiding te gaan doen.
Leerlingen met een groot talent op het gebied van sport, muziek of kunst bieden we de mogelijkheid dat verder te ontwikkelen. Wij kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling door een begeleider aan te wijzen, een aangepast lesrooster te hanteren of ruimte te geven voor deelname aan wedstrijden en trainingskampen.
Het doel is de ontwikkeling van het talent en de studie in goede harmonie te laten verlopen. Daarbij hanteren wij altijd als basisvoorwaarde dat de cijfers op orde zijn en de schoolloopbaan er in principe niet door vertraagt.
Rondje Montaigne: ons vlog over talentbegeleiding
Samenwerking met Centrum voor Topsport en Onderwijs
Het Montaigne Lyceum werkt al jaren goed samen met het Centrum voor Topsport en Onderwijs en dan met name bij het onderdeel Zwemmen. Zwembad Het Hofbad en de school zijn tenslotte buren! In de praktijk betekent het, dat topsporters die een paar keer per week trainen in het zwembad, in overleg met de school kunnen zorgen voor een goed evenwicht tussen leren en trainen.
En ook andere leerlingen profiteren van deze samenwerking, want een paar maal per jaar mogen LO-docenten met hun klassen gebruik maken van het zwembad. Hoe fijn is dat! Zo versterken we elkaar en hebben we er allemaal baat bij.
In de brugklas kunnen leerlingen masterclasses volgen om hun talent te ontwikkelen. Bekijk hieronder een opsomming van alle masterclasses.
Masterclass theater
Wat heb je nodig om een goede rol neer te kunnen zetten? De docent begint bij de basis: personages, situaties en het verhaal. Hierbij behandelen we (non-)verbale communicatie, observeren en feedback geven/krijgen. Het is een leuke introductie op het gebied van theater, waarbij het niet nodig is om ervaring te hebben. De masterclass wordt natuurlijk afgesloten met een mooie voorstelling.
Masterclass creatief schrijven
In deze masterclass gaan de deelnemers op zoek naar inspiratie; van welke verhalen worden leerlingen enthousiast? Ook wordt een kort verhaal geanalyseerd, waarbij de leerlingen schrijftermen en methodes benoemen. Vervolgens gaan de leerlingen aan de hand van schrijfopdrachten werken aan een eigen kort verhaal. Dit wordt gevolgd door het ‘voorlezen uit eigen werk’.
Masterclass Warhammer
Warhammer is een miniatuur legerspel dat je speelt in een fantasywereld. Je gaat aan de slag met het maken van miniaturen uit plastic, zodat je met andere leerlingen veldslagen met zelfgebouwde legers op een speelveld na kunt spelen. De miniaturen worden geschilderd en verder aangekleed. Hiervoor is veel geduld, een kritische blik en doorzettingsvermogen nodig. Ook de omgeving van het spel, denk hierbij aan bergen, rivieren, bomen of gebouwen, maak je zelf.
Masterclass muziek
Ben jij muzikaal? Geef je dan op voor wekelijkse muzieklessen. Het eerste blok is oriënterend en richt zich op percussie-instrumenten. In het tweede blok kun je overstappen op een melodisch instrument. Je gaat een bestaand lied instuderen; hierbij ligt de nadruk op samen muziek maken. Tijdens het derde blok maak je een eigen compositie en oefen je voor optredens tijdens het open dag en Montaigne on Stage. We hebben ook verschillende bands, waaraan je kunt deelnemen.
Masterclass kunst
Deze masterclass is perfect voor creatieve geesten. Er worden onder andere verschillende schilderstijlen aangeleerd, bij het Grafisch Atelier in Den Haag leren we over grafische technieken zoals zeefdrukken. De leerlingen gaan ook aan de slag met klei en we maken een megabeeld van schuim.
Masterclass sport
Sportieve leerlingen kunnen hun hart ophalen bij onze masterclass sport. In elke periode worden twee meer bijzondere sporten aangeboden, als extra naast het normale sportprogramma. Samen beach volleybal spelen in het zand bijvoorbeeld, leren trampolinespringen of krav maga.
Masterclass programmeren
Hoe leuk is het als je een robot kunt aansturen of de computer een tekening kan laten maken? In deze masterclass ontdekken leerlingen wat er mogelijk is op het gebied van programmeren. We beginnen met het programma Scratch, waarmee je met visuele hulp leert programmeren. Vervolgens stappen we over op de codetaal Python om de MicroBit (een kleine computer) aan te sturen.
Masterclass Spaans
Gedurende deze Masterclass leer je wekelijks de beginselen van het Spaans. Je leert het spreken en schrijven. Nee, er zit geen huiswerk aan vast. Alles wordt in de Masterclass besproken en gedaan.
Maar hoe leuk zou het zijn als je er ook echt een herinnering aan over houdt? Daarom is het de bedoeling dat gedurende de tijd je er een officieel certificaat voor gaat krijgen; het ‘Certificacion de Espanol’ of een ‘Diplomas de Espanol DELE’. Hiervoor doe je, op je eigen niveau en tempo een examen.
Meer weten? Bekijk hieronder het Rondje Montaigne over de Masterclass Spaans.
Ieder jaar organiseren we het spectakel Montaigne On Stage. Een mooie avond met zang, dans, cabaret en muziek. Voor een enthousiast publiek van ouders, vrienden, medeleerlingen en leraren laten leerlingen op het podium zien hoeveel talent zij in huis hebben. Dat levert ieder jaar weer een verrassende show op.
Wil je meedoen?
Stuur dan een mail naar mos@montaignelyceum.nl en vermeld je naam, wat je gaat doen, met wie, hoe lang het optreden duurt en wat je eventueel nodig hebt. Je wordt dan uitgenodigd voor de audities. Audities vinden plaats in februari/maart. In april komen de echte optredens aan bod.
Leerlingen van de bovenbouw lopen een maatschappelijke stage. Dit houdt in dat de leerlingen vrijwilligerswerk doen en op deze manier kennismaken met verschillende onderdelen van de samenleving.
Hierdoor verbreden leerlingen hun interesses en leren ze verantwoordelijkheid te nemen én te dragen. Wij werken hierin samen met de gemeente Pijnacker-Nootdorp en een aantal vrijwilligersorganisaties uit de regio.
Zo werken we ook aan goed burgerschap: echt leren in de wereld.
In de tweede klas krijgen leerlingen een themaweek levensbeschouwing. We vinden het van groot belang dat kinderen kennis maken met verschillende religies en open staan voor de levensovertuiging van zichzelf en van anderen.
Een belangrijke waarde van een interconfessionele school zoals het Montaigne Lyceum is respect voor jezelf en voor anderen, ook op het gebied van levensovertuiging. De themaweek Levensbeschouwing is een verplicht onderdeel van het lesprogramma, alle kinderen doen dan ook vanzelfsprekend mee aan geplande excursies naar bijvoorbeeld gebedshuizen of musea.
Het Montaigne Lyceum stimuleert leerlingen om hun taalvaardigheden te ontwikkelen. Zo hebben wij een eigen debatclub. De debatclub wordt geleid door meneer Paltoe en mevrouw Joosse. Hier leren leerlingen om voor een groep te spreken en standpunten te verwoorden.
De bovenbouwleerlingen van havo en vwo zijn zeer succesvol bij diverse debattoernooien, zoals het Lagerhuis en het NK Debatteren.
In de havo- en vwo-onderbouw debatteren leerlingen in de Raadszaal van Pijnacker-Nootdorp.
Feesten kunnen we goed op het Montaigne Lyceum! De Montaigne Feestcommissie organiseert drie keer per jaar een schoolfeest. Dit doen we met en voor elkaar, want de commissie bestaat uit docenten en leerlingen.
Voor eerste- en tweedejaars leerlingen is er aan het eind van de eerste schoolweek een feest op school. In december is het kerstgala voor leerlingen vanaf klas vier. En aan het einde van het schooljaar is er een feest voor alle leerlingen, op een locatie buiten school.
Op woensdagmiddag repeteert de schoolband. Leerlingen die een instrument bespelen (drums, gitaar, zang bijvoorbeeld, maar ook viool en trombone) komen bij elkaar om samen muziek te maken. We bedenken samen welke liedjes we spelen en hoe we ze uitvoeren – met hulp van een enthousiaste coach. Het blijft natuurlijk niet bij alleen oefenen: we treden ook op bij speciale gelegenheden én op Montaigne On Stage natuurlijk!
Speel je een instrument. Vind je zingen leuk? Hou je van samen muziek maken? Dan is de schoolband vast iets voor jou. Geef je op bij meneer Van der Krogt: j.vanderkrogt@montaignelyceum.nl.