Waar gaan we naar toe?

Visie

In onze visie is onderwijs meer dan alleen leren. Bij de vormgeving van ons onderwijs hebben wij ons laten inspireren door Michel de Montaigne, een Franse filosoof uit de 16e eeuw. Deze filosoof schreef o.a. essays over opvoeding, ouders en kinderen. Essays die nog steeds actueel zijn.

Montaigne vond dat niet alleen de leermeester moest praten. Hij liet ook de leerlingen aan het woord en luisterde naar hen. Wij ondersteunen deze filosofie van harte. Onderwijs is zoveel leuker en effectiever als wij de leerlingen uitdagen tot een actieve rol in het leerproces. De onderwijsideeën van de filosoof hebben wij vertaald in het motto van onze school: ‘Leren van jezelf, leren met elkaar en leren in de wereld’.

De volgende drie kernwoorden passen bij ons onderwijs:

Toekomstgericht

Als middelbare school bereiden we leerlingen voor op hun toekomst. Dat betekent dat ons onderwijs bij de tijd moet blijven en kennis en vaardigheden beiden belangrijk zijn. Wij geloven dat het werken in leerdomeinen zorgt voor een voorsprong op andere leeftijdsgenoten. We stimuleren de zelfstandigheid van leerlingen en zien hier goede resultaten van terug. Zowel bij ons op het Montaigne als in het vervolgonderwijs.

Betrokken

Op het Montaigne hebben we een hecht team; we zijn betrokken bij de leerlingen en elkaar. Een leerling is hier geen nummer en er is genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en aandacht. Er heerst een veilige, relaxte sfeer op school. We hebben een fijn gebouw en ook bij leerlingen onderling is de sfeer plezierig.

Wereldwijs

Wij vinden het belangrijk om onze leerlingen verbreding en verdieping mee te geven. Dat betekent extra aandacht om talent te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van onze masterclasses of door te gaan spelen in een van onze schoolbands. Verder sturen we onze leerlingen letterlijk de wijde wereld in, met reizen naar onder andere York, Barcelona en Rome.

Benieuwd hoe wij dit schooljaar invullen? Bekijk dan hieronder onze schoolgids en het schoolplan 2019-2023.