Schoolfeesten
Feesten kunnen we goed op het Montaigne Lyceum! Docenten en leerlingen, verenigd in een feestcommissie, organiseren meerdere keren per jaar (thema) schoolfeesten en andere feestelijke activiteiten. Dit doen we met en voor elkaar. Voor eerste- en tweedejaars leerlingen is er aan het eind van de eerste schoolweek een feest op school. In december is het kerstgala voor leerlingen vanaf klas drie. En aan het einde van het schooljaar is er een feest voor alle leerlingen. De feestcommissie gebruikt Instagram (@mlfeestcommissie) om leerlingen op de hoogte te houden van alle activiteiten.
Regels tijdens schoolfeesten
- De schoolfeesten beginnen om 20.00 uur en eindigen om 0.00 uur stipt. Uitzondering is het brugklasfeest, dat eindigt om 23.00 uur.
- Tijdens de schoolfeesten zijn de domeinen in principe gesloten. Wel kan er op eigen verantwoordelijkheid gebruik worden gemaakt van een garderobe.
- De deuren zijn een half uur open. Dat wil zeggen dat de leerlingen tussen acht en half negen naar binnen kunnen. Een half uur voor het eind van het schoolfeest gaan de deuren weer open.
- Er wordt geen alcohol geschonken. Omdat de school en het schoolterrein rookvrij zijn, wordt er natuurlijk niet gerookt.
- De feesten zijn voor school en daarom zijn introducés in principe niet toegestaan. Als we hier een uitzondering op maken, dan staat dit vermeld.
- Als leerlingen besluiten om eerder het schoolfeest verlaten, geldt het principe: ‘weg is weg’. Dit betekent dat de leerling die het gebouw verlaat niet bij de school of bij de feestlocatie mag blijven hangen en ook niet een tweede keer naar binnen mag.
- Veel kinderen worden door ouders opgehaald van het van het (dubbel) schoolfeest. Haal uw kind niet later dan 0.00 uur op, zodat kinderen niet lang laat buiten staan.
- De school is namelijk verantwoordelijk voor het goed verlopen van het schoolfeest. Leerlingen die zich niet aan de regels houden kunnen niet op het feest blijven. In een dergelijk geval bellen wij altijd met de ouders om het kind op te halen.
Waar de school niet verantwoordelijk voor is
Sommige leerlingen vertellen thuis dat ze naar het schoolfeest gaan, maar gaan dan ergens anders naartoe. Ook zijn er leerlingen die wel op het schoolfeest komen, maar na korte tijd weggaan om met hun vrienden een feestje te bouwen. Uiteraard kan de school hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen. Bij vragen hierover kunt u terecht bij de mentor, coach of afdelingsleider van uw kind
Alcohol en schoolfeest gaan niet samen
We hebben dan ook de volgende regels geformuleerd.
- Alle schoolfeesten zijn voor iedereen alcoholvrij.
- Indrinken voorafgaand aan een schoolfeest is verboden en wordt gecontroleerd.
- Het meenemen van alcoholhoudende dranken naar een schoolfeest, een buitenles- of buitenschoolse activiteit of naar de diploma-uitreiking is verboden.
- Voor controle op het gebruik van alcohol heeft de school een alcoholtester.
Sancties
Bij schoolfeesten geldt dat leerlingen die vooraf gedronken hebben niet toegelaten worden tot het feest. Leerlingen die tijdens een schoolfeest betrapt worden op het gebruik of bezit van alcohol worden verwijderd van het feest. Zij komen op een “zwarte lijst” en mogen niet deelnemen aan het eerstvolgende feest. In voorkomende gevallen worden aanvullende sancties later bepaald.
Leerlingen die in het bezit zijn van alcohol of alcohol gedronken hebben, kunnen naar huis gestuurd worden. De ouders worden hiervan direct telefonisch op de hoogte gesteld. Eventuele vervolgsancties worden altijd schriftelijk aan de leerlingen en hun ouders/ verzorgers meegedeeld door de schoolleiding. Bij twijfel over alcoholgebruik wordt een blaastest afgenomen volgens onderstaand protocol.
Protocol alcoholcontrole bij schoolfeesten
De alcoholtester
De school gebruikt een adem-alcoholtest apparaat. Deze alcoholtester (brandstofcel) reageert specifiek op alcohol. De tester is zodanig ontworpen dat een volledig hygiënisch gebruik is gewaarborgd.
De procedure
In alle gevallen wordt aan de leerling gevraagd om mee te werken aan een blaastest. De alcoholtest bij schoolfeesten vindt plaats bij de ingang van de school of bij de gelegenheid waar het schoolfeest wordt georganiseerd. Het gemeten promillage moet nul zijn. De test wordt gedaan door medewerkers van de school of de docentgeleding van de feest- commissie.
De selectie
De selectie van leerlingen vindt plaats bij de ingang van de school of gelegenheid waar het schoolfeest wordt georganiseerd. De beslissing om bij een leerling een blaastest af te nemen, wordt genomen door de medewerkers van de school die toezicht houden bij het feest.
Dit kan:
1. als het vermoeden bestaat dat een leerling alcohol heeft gebruikt,
2. steekproefsgewijs.
Leerlingen zijn niet verplicht om mee te werken aan een blaastest, maar bij verdenking van alcoholgebruik en/of weigering van de leerling om te blazen, of bij weigering om mee te werken aan een aselecte steekproef, wordt de leerling niet toegelaten tot het feest. De norm is 0.
Tijdens het schoolfeest
Ook leerlingen die al binnen de school of het gebouw zijn, kan gevraagd worden een alcoholtest te ondergaan, als hun gedrag hier aanleiding toe geeft. Als de leerling geen medewerking verleent, wordt hij of zij verwijderd van het feest.
Uitslag van de test
Als blijkt dat een leerling een promillage hoger dan nul heeft, wordt hij of zij verwijderd. Als het alcoholpromillage zo hoog is dat het onverantwoord is om de leerling alleen naar huis te laten gaan, worden de ouders gebeld. Indien een leerling jonger is dan 18 jaar worden de ouders/verzorgers altijd gebeld om de leerling op te halen. Het incident wordt geregistreerd.